Matcentral

På Matcentralen står hållbarhet i centrum. Vi arbetar med ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet för att hjälpa dem som behöver matstöd och samtidigt skapa arbetsmöjligheter.

Vår verksamhet med fokus på matstöd

Västerås stadsmissions matcentral tar emot donationer av mat och livsmedel från grossister, livsmedelsbutiker och producenter för att undvika matsvinn.

Dessa livsmedel distribueras sedan till ekonomiskt utsatta barnfamiljer och andra västeråsare som kämpar med ansträngd ekonomi och behöver tillgång till näringsrik kost. Verksamheten drivs till stor del av människor som av olika skäl befinner sig utanför den ordinarie arbetsmarknaden och som genom Matcentralen får möjlighet att ta sig ur arbetslöshet och återintegreras på arbetsmarknaden.

Läsa mer om hur du kan få matstöd

Verksamhetens syfte

Matcentralen finns till för dem som lever i ekonomisk utsatthet och som riskerar att inte kunna prioritera näringsrik kost till sig själva eller sina familjer. Vi erbjuder inte bara matstöd utan även en plats för människor att växa och utvecklas. Genom våra arbetsmöjligheter kan individer gå från arbetslöshet till att få en chans att komma in på arbetsmarknaden, även om de har haft svårigheter att få anställning på mer traditionellt sätt.

Kompetenser i verksamheten

På Matcentralen är det Fredrik som ansvarar för att säkra kvaliteten på livsmedlen. Med sin bakgrund som kock och behandlingsassistent hanterar han både flödet och kvaliteten på våra livsmedel. Han stöttar även
de som arbetar och arbetstränar hos oss på Matcentralen.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Fredrik Thingberg på fredrik.thingberg@vasterasstadsmission.se eller 021-40 44 45

Fakta
  • Varje år slängs ca 100.000 ton livsmedel i Sverige, bara av producenter, butiker och grossister. Utöver det tillkommer svinn som privatpersoner och hushåll står för.​
  • Västerås Stadsmissions Matcentral räknar med att rädda ca 250 ton livsmedel/år från att slängas.
  • 11,7 % av alla barn i Västerås lever i familjer i ekonomisk utsatthet, vilket kan innebära att vårdnadshavarna exempelvis tvingas prioritera bort sådant som näringsriktig kost och istället behöver oroa sig för hur man ska få mat på bordet till sina barn
  • Matcentralen som är en insamlingsfinansierad verksamhet upprättades vid årskiftet 2021/2022 tack vare vår största företagsgåva någonsin. Gåvans omfattning: 1.000.000 kr. Gåvogivare: Länsförsäkringar Bergslagen.

Läs mer om vårt arbete

Öppen mötesplats

Skolgatan 8 är en nykter och öppen mötesplats för dig som känner…

Verksamhet Talk2me

Talk2me är en verksamhet för människor i behov av samtalsstöd….

Verksamheten Frida

Västerås Stadsmission driver sedan 2019 verksamheten Frida som är en…

Second hand-verksamhet

Vårt primära syfte med vår second hand-butik är arbetsintegration,…

Dagverksamhet

En plats för stöd och resurser. En plats för de mest utsatta i…

Har du förslag och synpunkter, eller kanske klagomål?

Dina synpunkter är viktiga för att vi ska kunna förbättra vår organisation och åtgärda brister. Lämna gärna dina synpunkter till oss – stort som smått.

Du kan även nå oss på:
021-40 44 40
info@vasterasstadsmission.se

Några av våra huvudpartners