Öppen mötesplats

Skolgatan 8 är en nykter och öppen mötesplats för dig som känner dig ensam ibland.

Öppen mötesplats

Skolgatan 8 är en nykter och öppen mötesplats för dig som känner dig ensam ibland. Hit är du välkommen om du till exempel vill ta en fika och kanske prata med någon i personalen – eller med någon av de andra besökarna. Vi erbjuder en rofylld miljö med möjlighet till fika, samtal, pyssel och spel. I lokalen ryms dessutom en mindre second hand-butik med boutique-känsla där du kan du shoppa allt från kläder till inredningsdetaljer och möbler.

Vår verksamhet för människor i ensamhet

Hit är du välkommen om du av någon orsak känner dig ensam. Du kanske är en ensam senior, nyligen separerad, arbetslös eller bara känner dig ensam ibland. Eller så är du inte direkt ensam, men tycker det är trevligt att kunna prata med den som sitter vid bordet bredvid. På Skolgatan 8 erbjuder vi en nykter, lugn och inbjudande mötesplats med fika, second hand-shopping och en ateljé för den som vill sy, virka eller pyssla med något annat. I Västerås ska ingen behöva känna sig ensam, åtminstone inte under våra öppettider.

Här erbjuder vi förutom den öppna mötesplatsen, second hand och ateljé – aktiviteter så som samtalsgrupper, livsberättargrupper mm.

Verksamhetens syfte

Vi har under en längre tid sett ett behov av en verksamhet som vänder sig till den som lever i ensamhet – en nykter öppen mötesplats. Många lever i någon form av ensamhet och flera av dem har vi tidigare mött i vår befintliga dagverksamhet, som inte är optimal för den som söker sig till oss enbart för social samvaro. Därför har vi startat upp en nykter mötesplats på Skolgatan 8.

För att göra lokalen och verksamheten tillgänglig för fler, kombinerar vi mötesplatsen med en boutique-liknande second handbutik med utvalda §§artiklar inom mode, heminredning och kuriosa. Här kan second hand-kunder möta besökare som kommer till mötesplatsen och det mesta i verksamheten – inklusive inventarier i mötesplatsen – är till försäljning.

Kontakt

Verksamhetsansvarig: Sofie Grande sofie.grande@vasterasstadsmission.se

Fakta

Det finns olika slags ensamhet:

  • Existentiell – vi känner att våra innersta tankar och känslor inte går att dela, att ingen verkligen lyssnar eller förstår.
  • Social – man saknar band till vänner och bekanta som man känner samhörighet med eller kan anförtro sig åt.
  • Emotionell – man saknar en kärlekspartner som man kan anförtro sig åt på djupet.

Ensamhet kan vara frivillig eller ofrivillig. Den kan vara objektiv eller subjektiv. Vi kan uppleva stark ensamhet fast vi har många sociala kontakter och relationer. Vi kan kännas oss ensamma även i andras sällskap. Känslan av ensamhet överstiger då den faktiska ensamheten. En del människor har å andra sidan få sociala kontakter utan att känna sig ensamma.

Läs mer om vårt arbete

Verksamhet Talk2me

Talk2me är en verksamhet för människor i behov av samtalsstöd….

Verksamheten Frida

Västerås Stadsmission driver sedan 2019 verksamheten Frida som är en…

Second hand-verksamhet

Vårt primära syfte med vår second hand-butik är arbetsintegration,…

Dagverksamhet

En plats för stöd och resurser. En plats för de mest utsatta i…

Matcentral

På Matcentralen står hållbarhet i centrum. Vi arbetar med ekologisk,…

Har du förslag och synpunkter, eller kanske klagomål?

Dina synpunkter är viktiga för att vi ska kunna förbättra vår organisation och åtgärda brister. Lämna gärna dina synpunkter till oss – stort som smått.

Du kan även nå oss på:
021-40 44 40
info@vasterasstadsmission.se

Några av våra huvudpartners