Matstöd

Lever du i ekonomisk utsatthet? Har du svårt att få ihop ekonomin och tvingas att välja bort varierad och näringsriktig kost till dig själv och/eller till dina barn?

I Västerås stadsmissions Matcentral möter vi hundratals hushåll varje vecka som vi kan erbjuda matstöd. Ansök om matstöd du med och känn dig trygg i att du och din familj slipper gå hungriga.

En hjälpande hand när du behöver matstöd

Om du befinner dig i ekonomisk utsatthet och kämpar för att få mat på bordet till dig själv och/eller dina barn, finns vi här för att erbjuda matstöd.

Välkommen till Matcentralen

På Matcentralen möter vi hundratals hushåll varje vecka och strävar efter att säkerställa att ingen behöver gå hungrig. Ansök om matstöd och känn dig trygg i vetskapen att du och din familj får den mat ni behöver.

Om du befinner dig i en ekonomiskt utsatt situation och behöver hjälp med matstöd, eller om du letar efter möjligheter att ta dig ur arbetslöshet, finns det hjälp att få. Matcentralen är en plats där du kan vända dig för att få stöd och den nödvändiga hjälpen för att klara av din vardag.

För vem finns Matcentralen?

Matcentralen finns till för dig som befinner dig i en ekonomiskt utsatt situation och har svårt att få ihop tillräckligt med mat för dig själv och/eller din familj. Vi förstår att det kan vara utmanande att prioritera näringsrik kost när ekonomin är pressad. Därför erbjuder vi matstöd för att säkerställa att ingen behöver gå hungrig.

Matcentralen är också en plats där människor kan få möjlighet att växa och utvecklas. Här finns möjlighet att gå från arbetslöshet till att ta sig in på arbetsmarknaden, för den som kanske har svårt att få ett arbete på mer traditionell väg.

Kompetenser i verksamheten

På Matcentralen säkerställer Fredrik, med sin bakgrund som kock och behandlingsassistent, att livsmedlens kvalitet kontrolleras och säkras. Han ansvarar både för flödet och kvaliteten på livsmedlen samt stöttar de individer som arbetar eller arbetstränar hos oss.  Läs mer om vårt arbete på Matcentralen

Kontakt

Vid frågor, kontakta Fredrik Thingberg på fredrik.thingberg@vasterasstadsmission.se eller 021-40 44 45.

Fakta om Matstöd
  • Varje år slängs ca 100.000 ton livsmedel i Sverige, bara av producenter, butiker och grossister. Utöver det tillkommer svinn som privatpersoner och hushåll står för.​
  • Västerås Stadsmissions Matcentral räknar med att rädda ca 250 ton livsmedel/år från att slängas.
  • 11,7 % av alla barn i Västerås lever i familjer i ekonomisk utsatthet, vilket kan innebära att vårdnadshavarna exempelvis tvingas prioritera bort sådant som näringsriktig kost och istället behöver oroa sig för hur man ska få mat på bordet till sina barn.
  • Matcentralen som är en insamlingsfinansierad verksamhet upprättades vid årskiftet 2021/2022 tack vare vår största företagsgåva någonsin. Gåvans omfattning: 1.000.000 kr. Gåvogivare: Länsförsäkringar Bergslagen.

Ansök om matstöd

För att ansöka om matstöd från Västerås stadsmissions Matcentral kontaktar du i första hand en diakon i din församling. Här nedan hittar du länkar till de kyrkor och församlingar vi samarbetar med:

vasteras.pingst.se/socialtarbete

lifecenter.se/staeder

www.svenskakyrkan.se/vasteras/kontakta-en-diakon

Några av våra huvudpartners