Second hand

Hållbar och inspirerande shopping
På Ateljégatan 4 ligger den 1 300 kvadratmeter stora second hand-butik som drivs av Västerås stadsmission. Välkommen in att både handla unika saker och att skänka dina kläder, prylar och möbler mm som du inte längre använder. Att låta dina saker återanvändas är hållbart både ur ett ekonomiskt-, ekologiskt- men även ur ett socialt perspektiv. Så här bidrar du till ett hållbart samhälle genom att stötta Västerås second hand:

Ekonomi
När du rensar ur garderob och förråd hemma och lämnar in sakerna till Västerås stadsmissions second hand möjliggör du för någon med begränsad ekonomi att kunna köpa saker man vanligtvis inte har råd med.

Miljö
Nya kläder kräver nytt material. Många plagg består av bomull och bara att tillverka ett par bomullsjeans kräver tusentals liter vatten. Handlar du second hand så innehåller dina nyinköpta kläder avsevärt mycket mindre kemikalier och färre kemikalier behöver användas för att bespruta det nya materialet som används för att framställa nya kläder.

I butiken finns självklart mycket mer än bara kläder. Här kan du fynda saker som möbler, barnartiklar, glas & porslin och mycket mer.

Social hållbarhet
Verksamhetens primära syfte är arbetsintegration vilket bidrar till ekonomisk hållbarhet, men framförallt social hållbarhet. Hit välkomnar vi människor som av olika anledningar inte står till ordinarie arbetsmarknads förfogande. Det kan handla om att man är utbränd, har vart socialt isolerad under en längre tid, har en funktionsvariation eller att man upplevt trauman i sitt liv som gör det svårt att gå till en arbetsplats.

Här får individen utrymme att utvecklas i sin egen takt och utifrån just sina förutsättningar. Man ingår i en medarbetargrupp samt för stöd och coachning av två arbetsledare samt en butikschef. Målet är att man efter sin tid hos oss ska vara redo att söka-, få- och kunna behålla ett ordinarie arbete.

Arbetsintegration är alltså verksamhetens primära syfte. Minskad klimatpåverkan och att ett eventuellt ekonomiskt överskott finansierar delar av våra andra sociala verksamheter är sekundärt. Men självklart en mycket viktig del av verksamhetens kärna.

Läs mer om Västerås stadsmission och arbetsintegration här.

För dig som vill stötta stötta vår arbetsintegrerande verksamhet
– Handla i butiken
– Lämna dina saker till försäljning
– Arbeta som volontär

Öppettider
Butik:
Onsdag – fredag: 10-18
Lördag & söndag: 10-15

Inlämning:
Måndag & tisdag: 8-16
Onsdag – fredag: 8-18
Lördag & söndag: 10-15

Vill du skänka möbler till oss? Ring på 021-40 44 40 för att boka in en hämtning.

OBS! Med anledning av Covid-19 väljer vi av säkerhetsskäl att inte gå in i ert hem för att hämta möbler. Vi gör hämtningar som vanligt, men uppskattar om det ni önskar skänka kan placeras utanför dörren. Detta för vår- och för er säkerhet. Tack för överseende!