Självhjälpscentrum

Alla kan hamna i situationer i livet då allt ser mörkt ut. Det kan vara sjukdom, smärta, separation, arbetslöshet, stress, ensamhet eller någon annan svår livssituation. Att träffa andra i en liknande situation gör ofta att det känns lättare. Västerås stadsmission anordnar självhjälpsgrupper i samverkan med Region Västmanland, Försäkringskassan och Svenska kyrkan.

Vad är en självhjälpsgrupp?
I en självhjälpsgrupp får du möjlighet att prata om din situation och lyssna till andra. Självhjälpsgruppen utgår från tron på människans egen kraft, vilja och förmåga till förändring. I gruppen möts man för att dela tankar och känslor med människor som förstår vad det handlar om och har liknande problem. Tillsammans kan ni ge varandra styrka att gå vidare.

Gruppen består av fem till åtta personer och startar när minst fem personer har anmält sig. De första fem träffarna finns en person från Självhjälpscentrum med. Den personen har därefter regelbunden kontakt med gruppen och ger stöd vid behov. Deltagarna träffas två timmar åt gången, en gång i veckan. Gruppen fortsätter träffas så länge deltagarna önskar.

Självhjälpsgruppens styrka är att alla är i en liknande situation och alla deltar frivilligt. Alla delar med sig av sina erfarenheter och det som sägs i gruppen stannar i gruppen – tystnadslöfte gäller. Alla är lika mycket värda. Att delta i självhjälpsgrupp är kostnadsfritt och du kan vara anonym.

Exempel på grupper
Att vara arbetslös, sjukskriven, leva med smärta, stress/utmattning, separation, ung och stressad, sjuk anhörig, jag duger – good enough.

Några röster om självhjälpsgruppen
”Jag får distans till mina bekymmer genom att höra och dela de andras tankar.”
”Jag har fått vänner för livet.”
”Jag har slutat längta efter den jag har varit – jag längtar efter den jag kan bli.”

Kontakt:
Pilgatan 8 C, 3 tr

72130 VÄSTERÅS

Telefon Västerås, Sala, Hallstahammar eller Surahammar 021- 48 18 700

Fagersta, Norberg, eller Skinnskatteberg 021- 48 18 701

Köping, Arboga eller Kungsör 021- 48 18 701

Mail: sjalvhjalp@regionvastmanland.se