Summering av 2023

Allmänt, Dagverksamhet, Frida, Matcentralen, Talk2me

Siffror, statistik och information från Västerås stadsmissions verksamheter under det gångna året.

Dagverksamheten

Om verksamheten: Dagverksamheten som ligger på Sturegatan 22 finns till för människor i hemlöshet, fattigdom och/eller med psykisk ohälsa.
Antal besök 2023: Cirka 14.000.
Unika besökare: 93 unika besökare/månad.
Måltider: Ca 80 måltider (inkl frukost) serveras i verksamheten varje dag.
Tack till: Svenska kyrkan, Västerås stad, Västerås många privatpersoner och företag.

Frida

Om verksamheten: Frida är Västerås stadsmissions första helt insamlingsfinansierade verksamhet och har funnits sedan 2019. Hit kommer särskilt utsatta kvinnor, främst våldsutsatta kvinnor i missbruk.
Antal besökare/dag: Ca 10 kvinnor/tillfälle.
Antal unika besökare: Ett 70-tal unika kvinnor under 2023.

Utifrån verksamheten har vi hjälpt en rad kvinnor med att ordna boende, arbete samt att ta sig ur destruktiva relationer där de utsätts för våld. Vi har även ökat tillgängligheten och hjälper många även utanför verksamhetens väggar och öppettider.

Tack till: Västerås stad samt alla våra privata gåvogivare.

Matcentralen

Om verksamheten: Matcentralen tar tillvara på överskottslivsmedel från butiker, grossister och producenter. Livsmedlen delas sedan ut via Matcentralen, som möter ca 250 barnfamiljer och ensamhushåll varje vecka.
Mängd räddade livsmedel under 2023: 220 ton.
Antal hjälpta familjer/hushåll per vecka: 230.
Tack till våra partners: Länsförsäkringar Bergslagen, ICA Maxi Hälla, ICA Maxi Erikslund, Lokala Hjälpen, Mälarenergi samt Erikslund Shopping Center.
Tack även till övriga finansiärer och leverantörer av livsmedel: Bama foods AB, Bread & Sweets by Jennie, City Gross Erikslund, Coop, Dagab, Dellback, Foodora market, Hemköp city, Hemköp Östermälarstrand, ICA Centrallager, ICA Vallby, ICA Kvantum, ICA Maxi Hälla och Erikslund, ICA Sjöhagen, ICA Kontor, Lovisebergs presseri, Martin & Servera, Matsmart, Willys Erikslund och Hälla samt Lidl på Bäckby, Gryta och Östermälarstrand.

Talk2me

Om verksamheten: Hit kan vem som helst vända sig, som upplever oro, ångest, stress, nedstämdhet eller annan form av psykisk ohälsa. Vi erbjuder kostnadsfria stödsamtal med utbildade samtalsterapeuter.
Antal samtal under året: Uppåt 500
Antal unika klienter under 2023: Ca 225
Upptagningsområde: Hela Västmanland.
Tack till: Våra 30 volontärer som håller i alla stödsamtal och som hjälper oss att lindra och förebygga psykisk ohälsa i hela Västmanland.

Second hand

Om verksamheten: Second hand-butikens primära syfte är arbetsintegration. Men verksamheten fyller fler syften och innefattar fler hållbarhetsaspekter än den sociala – så som ekologisk och ekonomisk. I butiken säljs ungefär 350.000 artiklar varje år, som annars kanske hade slängts. Dessutom står butiken för nästan en tredjedel av Västerås stadsmissions omsättning och överskottet som den genererar är en stor bidragande faktor till att vi kan driva våra övriga sociala verksamheter.
Tack till: Alla våra gåvogivare och kunder.

Bostadsintegration

Om verksamheten: I två egna bostadsrätter jobbar vi med bostadsintegration för att hjälpa människor som lever i – oftast akut – hemlöshet att göra en förflyttning i livet och ta sig till en bättre plats. Här bor individen i upp till två år och får med hjälp av boendestöd rätt förutsättningar för att efter sin tid i lägenheten, kunna sköta om ett eget boende. Parallellt med bostadsintegrationen kan vi jobba med individens övriga eventuella behov och utmaningar och hjälpa till med allt från arbetsintegration till att jobba med den psykiska hälsan och annat som kan vara orsaken till varför hen har hamnat i hemlöshet.

Stödcentret

Om verksamheten: Stödcentret finns till för flyktingar, främst från Ukraina. Hit vänder sig ukrainare och andra flyktingar varje dag för att få hjälp med kläder, mat och andra förnödenheter. Här har vi dessutom möjlighet att dela ut mat och/eller presentkort på mat samt att vi erbjuder samhällsvägledning för den som behöver hjälp för att komma in i vardagen i sitt nya hemland – Sverige.
Tack till: Västerås stad, Lokala Hjälpen, Tillsammans Gör Vi Skillnad, Corem och alla som skänker saker till verksamheten. Tack också till våra volontärer som jobbar i verksamheten.

Aktuellt

Anmäl dig till nyhetsbrev

Några av våra huvudpartners